Szép új világ?

Olvasási idő 4 perc

A március 23-án elért mélypontok óta a világ vezető tőzsdéi 30-35 százalékos emelkedést értek el. Elkezdődött egy szép, új világ vagy már semmi sem lesz olyan, mint a koronavírus elterjedése előtt volt? Nézzük meg, milyen világ vár ránk a következő években!

A gazdasági visszaesés, amely nem is volt olyan váratlan a világgazdaság 11 évi töretlen szárnyalása után és a vírus, mint katalizátor csak erősítette azt, még több negyedévben végig fog kísérni bennünket. Egyébként már a hatodik negyedéve csökken az amerikai cégek bevétele és nyeresége és még ez így lesz minimum a következő három hónapban is. A turizmus, az ahhoz kapcsolódó vendéglátás és egyéb szolgáltatások nyilvánvalóan nem fognak könnyen talpra állni a közeljövőben. Az energetikai szektort a gazdasági visszaesés és az alacsony nyersanyagárak sújtják, a bankok eredményességét a csökkenő kamatmarzs és a növekvő tartalékolás csökkenti majd az elkövetkező időszakban.

forrás: factset.com

kék vonal: SP500, fekete vonal: egy részvényre jutó eredményalakulása az elmúlt 10 évben

A világ jegybankjai az eredményeket nézve gyorsan és hatékonyan reagáltak a vírus okozta sokkra, de még a 2008-as válság idején tapasztaltnál is lényegesen nagyobb pénz mennyiséget nyomtattak, ami előbb-utóbb inflációt fog gerjeszteni a világban. Egyelőre az alacsonyabb energiaárak és a lakossági fogyasztás visszaesése mérsékli ezt a hatást, de ez csak ideig-óráig igaz. Ha a gazdaság teljesítménye nem tud érdemben nőni, akkor eljuthatunk a stagfláció korszakába. Ez pedig minden jegybankár és gazdaságpolitikus rémálma lenne.

És milyen változásokat hozhat a globalizáció területén a mostani helyzet? Az elmúlt években a világgazdaság minden előnyét élvezte a globalizációnak, az olcsó munkaerő és a „just in time”, azaz a készletezés nélküli logisztikai megoldások egyre olcsóbbá tették az árucikkeket, növelve ezzel a gyártók profitját is. Az elmúlt hónapok történései most ezzel pont ellentétesen hatnak. A legtöbb cég igyekszik lerövidíteni a beszállítói láncokat és jelentősen növelik a készletezést, hasonló fertőzési hullám esetére. A termelést is próbálják a multicégek haza telepíteni, ami a munkaerő költségek növekedésével jár majd. Mi ennek a folyamatnak a végső eredője? Növekszik a termékek előállítási költsége, amit a cégek áremelkedéssel tudnának kompenzálni, a fogyasztókra hárítani. Ez a jelenlegi, akár 20 százalékos munkanélküliség mellett vajmi kevés sikerrel járna, ezért a gyártók kell, hogy ezt a profitjukból elengedjék. Azt gondolom a tőzsdei cégek többsége esetében még évekig nem fogunk látni a 2019-eshez hasonló számokat. Hogy ez az árfolyamokban is megmutatkozik majd, az tényleg a jövő zenéje.

Fodor Zsolt 
befektetési specialista

Szívesen konzultálna profi jövőtervezővel, aki segíthet a személyes pénzügyi biztonságuk megteremtésében? Kérjen ingyenes és kötelezettségektől mentes egyéni konzultációt!