Meddig tarthat az emelkedés? Pro és kontra

Olvasási idő 5 perc

Szalagcímek az elmúlt napokban a főbb gazdasági portálokról, a teljesség igénye nélkül:

– Teljes összeomlás az Egyesült Államokban!

– Csődöt jelent a hatalmas amerikai kiskereskedelmi lánc!

– Dőlnek a dominók! Újabb amerikai kiskerlánc dobta be a törülközőt!

– Döbbenet! A koronavírus miatt veszteséges lett az OTP!

Ha az elmúlt pár hónapot tegyük fel tetszhalott állapotban töltöttük volna és ebből felébredve ezeket a híreket olvasnánk, bizony arra tennénk fel mindannyian egy nagyobb összeget, hogy a tőzsdék hatalmas esésben állnak, minden nap egyre alacsonyabb értékeket elérve. És közben mi a valóság? Az elmúlt 30 kereskedési napot megvizsgálva 21 esetben zárt pozitívban az SP500 és csupán 9 esetben csökkent a zárásra az értéke. Ezen időszak alatt 11, a március 23-án elért mélypont óta pedig 33 százalékot száguldott, ami valljuk meg akár több évnyi hozamnak is megfelelne a legtöbb befektető elvárása szerint. Miért is történik mindez?

A jövőbe vetett hit miatt. A tengerentúli befektetők abban hisznek, hogy a mostani, ténylegesen kiábrándító és sok esetben a nagy világválság idején mért recessziós adatokat is felülmúló számok csak átmenetiek és a karanténok feloldása után minden egy varázsütésre olyan lesz, mint a koronavírus elterjedése előtt volt. Hiszen ez a válság nem gazdasági jellegű, nem az ingatlanpiac vagy az internetes cégek túlhevülése okozta, hanem egy világjárvány, amit kezelni fogunk és akkor jön a szép új világ. Könnyen lehet, hogy ez a forgatókönyv valósul meg és akkor új csúcsokat láthatunk még ebben az évben a börzéken. Azonban létezik egy olyan szcenárió is, amely szerint újabb és újabb fertőzési hullámok következnek majd be, amelyek a szigorítások-enyhítések folytonos váltakozásával, nagyfokú kiszámíthatatlansággal és bizonytalansággal járnak majd. Ebben az esetben a jelenlegi árazások indokolatlanul magasak és óhatatlan lesz egy újabb mélypont az árfolyamokban. Az elmúlt évszázad komoly medve-piacai alatt minden esetben még tesztelte az egyszer már elért aljat az SP500, most erre eddig nem került sor és minden egyes kereskedési nap egyre messzebb kerül ettől. Az elemzői konszenzus szerint a teljes naptári évben 21 százalékkal kerül lejjebb az amerikai cégek egy részvényre jutó eredménye. Vannak neves szakemberek, akik szerint ez majd 30 százalék lesz. A technológiai társaságokat reprezentáló Nasdaq 100 index ezzel szembe menve már pozitív teljesítményt tud felmutatni ebben az évben. Vajon előre szaladtak a tőzsdék ezzel a magas árazással vagy az év végén már csak egy rossz emlék lesz a vírus és a márciusi példátlan beszakadás?

 Ezt most biztonsággal állítani senki sem tudja, én sem próbálom meg. Amíg tart az optimizmus felesleges ellene menni, a jegybankok ezermilliárd dollár számra juttatják a piacokra a likviditást, ez a pénz pedig keresi a helyét.
Ha pedig a vírus majd újra és újra támad és a hit megszűnik a piacok emelkedésében, akkor ráérünk alternatív befektetések után nézni. Addig maradnak a részvények!

Fodor Zsolt 
befektetési specialista

Szívesen konzultálna profi jövőtervezővel, aki segíthet a személyes pénzügyi biztonságuk megteremtésében? Kérjen ingyenes és kötelezettségektől mentes egyéni konzultációt!