Jász Márta: Akinek pénzügyi tanácsadója van,

az magasabb színvonalon él

Érzelmekre és racionalitásra egyaránt szükség van a biztosítási szakmában. És még sok egyébre is – erről beszélgettünk Jász Mártával, a Biztos Jövőkép csapat vezetőjével, amely a patinás amerikai MetLife Biztosítótársaság Rózsadombi Igazgatósága.

Mi a jelenlegi pozíciód, munkád, mióta dolgozol itt? Mondj kérlek pár szót a cég tevékenységéről, mit tudhatunk rólatok?

A MetLife Rózsadombi Igazgatóságának vagyok a vezetője, 17 éve dolgozom hasonló beosztásban a biztosítási szektorban. A MetLife-nál 7 éve indítottam el ennek az igazgatóságnak az építését. Mára több mint 60 fővel dolgozunk, ezzel a cég második legnagyobb igazgatóságává nőttük ki magunkat. A MetLife a világ legnagyobb, már 154 éve prosperáló életbiztosítója. A magyarországi fióktelep az EMEA régióhoz tartozik, írországi központtal. Cégünk az elmúlt évben Magyarországon piacvezetővé vált a betegség- és balesetbiztosítások értékesítésében, és számos egyedi, csak nálunk elérhető szolgáltatást vezetett be.

Már fiatal korodban is tudtad, hogy ilyen jellegű munkát szeretnél végezni? Gondoltad volna, hogy ide fut ki a karriered?

Nekem mindig sok ötletem volt, és kellően nyitott és bátor voltam és vagyok ahhoz, hogy ezeket meg is valósítsam. Dolgoztam én is alkalmazottként, de egy ponton azt éreztem, hogy a vállalkozói lét nagyobb szabadságot biztosít arra, hogy az ötleteimet a valóságban is kipróbálhassam. Közel 20 év távlatából elmondhatom, hogy ez be is igazolódott. A MetLife Rózsadombi Igazgatóságát vezetni egy „win-win” helyzet számomra. A vállalat biztosítja a stabil hátteret, viszont abban, hogy a célokat hogyan érjük el, nagyfokú önállóságot, szabadságot biztosít. Karrieremben egy új lépcsőfokot jelentenek az amerikai Millió Dolláros Kerekasztal (MDRT) szintjei: ebben a szakmai elit szervezetben az elmúlt hét év során eljutottam az egyszerű tagságtól a legmagasabb fokozatot jelentő „Top of the Table” szintre. Külön megelégedéssel tölt el, hogy mentorálásommal egyre több kolléga éri el a tagsági szintet, és így évről-évre egyre többen utazunk az MDRT konferenciáira az USA-ba.

A család, a gyerekek, a barátok, vagy a szülők támogattak Téged a szakmai utadon?

A család mindig is fontos szerepet töltött be az életemben, és támogató hátországot jelentett számomra. Mindig törekedtem arra, hogy egyensúlyba maradjon a munkám és a magánéletem, és a kettőből szerzett inspirációk egymást erősítsék. Pozitív életfilozófiámnak fontos része, hogy a kihívásokban mindig a lehetőséget lássam, és mindig a megoldást keressem. Életem során többször kerültem nehéz helyzetbe, de mindig gyorsan megtaláltam az utat az érvényesülésre.

Mi a véleményed a biztosításkötés világáról? Nyitottabb a magyar lakosság az öngondoskodásra?

Nem titok, hogy én Amerikában dolgoztam 5 évet, és ott azt láttam, hogy akinek pénzügyi tanácsadója van, az magasabb színvonalon él. Magyarországon az utóbbi években erősödött a pénzügyi tudatosság. A törvényi szabályozás is sok szigorítást hozott, úgy gondolom, pozitív eredménnyel, hiszen az ügyfeleket védik ezek a jogszabályok. A koronavírus-járvány még inkább ráébresztette az embereket arra, hogy mennyire sebezhetők vagyunk egészségügyileg és anyagilag egyaránt, mennyire fontos az, hogy legyen tartalékunk a váratlan helyzetekre. A pénzügyi tudatosságot már az iskolában igyekszünk erősíteni. A MetLife külön programja a „Life Changer”, amelynek keretében több száz általános iskolás gyermekhez jutottunk már el.

Véleményed szerint miért olyan fontos, hogy minél korábban elkezdjük saját életünk pénzügyi stabilitásának biztosítását?

A népi mondás is azt tartja: „Aki korán kel, aranyat lel.” Aki korán kezdi a takarékoskodást, az kihasználja a legnagyobb értéket, az időt.

A nyugdíj- vagy befektetési termékeink kapcsán mindig hosszú távban gondolkodunk. A MetLife alapkezelői által működtetett befektetések még ha egy-egy esemény hatására csökkennek is, de hosszú távon mindenképpen folyamatosan növekvő tendenciát mutatnak. Ezért nem lehet elég korán kezdeni, akár már a gyermek születésekor egy megtakarítást elindítani, hogy mire egyetemre megy, vagy a saját önálló életét szeretné elindítani, legyen alaptőkéje. Aztán jön a családalapítás, saját ingatlan vásárlás, szabadidős tevékenységek, ahol valljuk be, mindig jól jön egy kisebb-nagyobb megtakarítás. A csapatom és én ebben a tudatos pénzügyi tervezésben tudunk partnerei lenni a lakosságnak és a cégeknek egyaránt.Az utóbbi években ugyanis a cégeknél is egyre nagyobb nyitottságot tapasztalunk arra, hogy a munkaerő megtartása érdekében az általunk kínált lojalitás programokkal és védelmi programokkal motiválják a munkavállalóikat. Ezért is nagy szükség van csapatunkban a vállalati közegben otthonosan mozgó, szakértő kollégákra.

Mi az a terület, ami ma leginkább fókuszban van a vállalkozásodban?

A csapat a legfontosabb, hisz hiába van igény az ügyfelek részéről pénzügyi tanácsadásra, ha nincs pénzügyi tanácsadó, aki fel tudja hívni a figyelmet ennek fontosságára egy pénzügyileg tudatos, felelős élet tervezése kapcsán. Így folyamatosan keressük azokat a kreatív, nyitott, másokkal kapcsolódni szerető leendő munkatársakat, akik szívesen lennének egy jó kedvű, egymást támogató, sikeres csapat tagjai.

A másik terület, amit a jelenlegi helyzetben nagyon fontosnak tartok, a vállalati ügyfelek megszólítása, hisz számukra két fontos szempontból is tudunk értéket adni. Az egyik: a kulcsmunkatársak megtartása kapcsán a lojalitás program elemeinek összerakásában tudunk segíteni, a másik, hogy ezeken a programokon keresztül meg tudjuk mutatni, hogy pénzügyileg hogyan tudja optimalizálni vállalkozása terheit. Az elmúlt fél évben erre a feladatra egy jogi háttérrel rendelkező, pénzügyi területen is jártas kollégát képeztünk, aki hiteles módon tud segíteni vállalati ügyfeleinknek a fent említett két területen. Dr. Kerekes Ferenc előadását ebben a témában november 10-én hallgathatják meg az érdeklődők a REALITÁS online Konferencián.

Mit üzensz a többi nőnek, aki szeretne kibontakozni a biztosítások vagy más pénzügyi termékek területén?

Hölgytársaimat arra tudom bátorítani, hogy merjenek vállalkozni, teremtsenek biztos hátteret maguk és családjuk számára! Erre a biztosítási szakma kiváló lehetőséget nyújt. Azt szokták mondani, hogy a nőket inkább az érzelmek, a férfiakat pedig a racionalitás vezérli. Szerintem mindkettőre szükség van ahhoz, hogy sikeresek legyünk az életben!

szerző: Gyebnár Levente /Valvi.hu
forrás: www.valvi.hu/post/jasz-marta-akinek-penzugyi-tanacsadoja-van-az-magasabb-szinvonalon-el

Szívesen konzultálna profi jövőtervezővel, aki segíthet a személyes pénzügyi biztonságuk megteremtésében? Kérjen ingyenes és kötelezettségektől mentes egyéni konzultációt!