A fák most tényleg az égig nőnek?

Olvasási idő 5 perc

Lassan 30 éve annak, hogy az első, még tőzsdén kívüli részvényemet megvásároltam. Jó befektetés volt. Megfertőzött a tőzsde, az árfolyamok változékonysága, a hírek, az elemzések, ez lett az életem. Láttam a távol-keleti zuhanást, majd az orosz válságot, az internet-lufi kipukkanását 2000-ben, a 09.11-re adott piaci reakciókat, a 2008-as ingatlanpiaci mélyrepülést. És persze most a márciusi pánikot, majd annak korrekcióját. Sok kollégával beszélek nap mint nap, elemezzük a helyzetet és próbálunk óvatosan fogalmazni a jövőt illetően. Abban mindannyian egyetértünk, hogy nem ezt az árfolyammozgást vártuk, az amerikai tőzsdék 50 kereskedési nap alatt még sosem emelkedtek ekkora mértékben a gazdaság történetben. Mi az oka annak, hogy ez a reakció következett be, mi lettünk már túl pesszimisták, azok, akik ennyi tapasztalattal rendelkezünk?

A választ még most is keresem, bár okokat találhatunk bőven. Március közepétől majd 3 millió új számla nyílt az USA-ban, nagyrészt online brókerházaknál, amik jellemzője a viszonylag olcsó jutalék, online hozzáférés és a szakértői támogatás hiánya. Ez a jellemzően 25-30 év közötti, a piacok viselkedésében teljesen járatlan generáció minden félelem nélkül vásárolt az általuk jól ismert, koruk miatt főleg technológiai részvényekből. Hiszen Apple által gyártott telefont használ, az Amazonon vásárol, a Netflixet nézi esténként, Facebookon tartja a kapcsolatot a barátaival, a számítógépén meg Microsoft és Google által gyártott programok futnak. Nem véletlen, hogy ezek a részvények vezették az emelkedést ez elmúlt hetekben és futottak a legtöbb esetben új csúcsokra, megelőzve még a februári lokális tetőpontokat is. Aztán ezeken a sikereken felbátorodva vásárolnak most már minden, gyengébb fundamentumokkal rendelkező részvényt is, az American Airlines tegnap 41 százalékot emelkedett arra a hírre, hogy várhatóan a tavalyi kapacitásai felével tud működni majd idén júliusban. Nem duplájával, felével! A videós konferenciákra alkalmas szoftvereket gyártó Zoom jelenleg az éves egy részvényre jutó eredmény 6000-szeresével forog a parketten, ami egyszerűen azt jelenti, hogy 6000 évnyi osztalék kifizetése után lehetne megvásárolni a papírt. Nagyon hasonló helyzetet éltünk meg 20 éve, annak végső kimenetelét nem kívánom a jelenlegi befektetők számára. Most mindenki nyer egyelőre, mindenki bízik a FED-ben, abban, hogy az első kisebb esést látva a börzéken azonnal valami új eszközhöz nyúl majd. Azonban a jegybankok elsődleges feladata nem az árfolyamok egyre magasabb szintre tornázása, hanem az infláció elleni védelem. Ennyi, a gazdaságba bekerülő pénz pedig komoly inflációt okoz majd a közeljövőben, erre mindenki felkészülhet.  Ez az új generáció még nem látott komoly eséseket, nem látott recessziós időszakokat. Egy felmérés szerint a pesszimista befektetők több, mint fele az ötvenes éveiben jár vagy még idősebb, az optimisták közel háromnegyede pedig X generációs, vagy még fiatalabb.

A nagy múlttal rendelkező befektetési szakemberek egyetértenek abban, hogy ilyen divergencia az árfolyamok és a valós gazdasági folyamatok között nagyon ritka jelenség. Jelenleg a kötvénypiaci hozamok is a mélypontok közelében tartózkodnak, tartós recessziót árazva. Rövid időn belül el fog dőlni, hogyan oldódik fel ez az ellentét. Az is előfordulhat, hogy a koronavírus okozta sokkon ennyi idő alatt átlépve tartósan emelkednek az árfolyamok, megágyazva egy új bullpiacnak. Ekkor a kötvények hozamai is emelkedésnek fognak indulni. Jöhet viszont egy komolyabb korrekció is a piacokon, visszahozva a befektetőket a mindennapokba és eloszlatva a FED mindenhatóságába vetett masszív hitüket. Én nem állnék be egyik táborba sem, a piac mindig erősebb nálunk, azt kell követni, a megfelelő óvatossággal, amit a jelenlegi helyzet mindenképpen indokol. Könnyen lehet, hogy ez a címben említett fa nagyon nagyra is nőhet!

Fodor Zsolt 
befektetési specialista

Szívesen konzultálna profi jövőtervezővel, aki segíthet a személyes pénzügyi biztonságuk megteremtésében? Kérjen ingyenes és kötelezettségektől mentes egyéni konzultációt!