Az MNB nagy dilemmája, merre tovább forint?

Olvasási idő 4 perc

A tegnapi napon az elemzők komoly meglepetésére a magyar jegybank burkolt kamatemelést hajtott végre. A célja egyértelmű volt, meg kellett állítania a forint egyre gyorsuló zuhanását, erre a 370-es euró árfolyamot látta lélektani határnak.  Az alábbi ábrát tanulmányozva mindenki megérti, miért kellett lépnie az MNB-nek:

Nem kell szakértőnek lenni a folyamat megértéséhez. Látnunk kell, hogy az Európa- szerte legalacsonyabb reálkamatszint már a válság kirobbanása előtt sem volt elég a forint árfolyamának stabilizálásához, és a vírus okozta befektetői kockázatkerülés csak katalizálta a folyamatot. Az MNB nem az alapkamatot emelte, ezt a lehetőséget nagyon okosan meghagyta egy későbbi fegyvernek, hanem bevezetett egy új, egyhetes betéti terméket a kereskedelmi bankok számára, amelynek hozama jelenleg 0.9 százalék, azaz az alapkamat jelenlegi szintje. A bankközi piacon az egyhetes kamatszint valamivel 0.4 százalék felett volt, vagyis egy 50 bázispontos kamatemelésnek felel meg az intézkedés. A forint hevesen reagált a bejelentésre, majdnem 10 forintot tudott erősödni az euróhoz képest, de ma délelőtt már újra gyengülő pályára állt.

Felmerülhet bennünk a kérdés, akkor merre fog tartani a közeljövőben az árfolyam? Ez nagyban függ a következő Orbán csomag tartalmától, a piaci szereplők tartanak attól, hogy nagymértékű osztogatás indul el, az eddig kifejezetten szigorú magyar fiskális politika felhígul majd. A befektetők kerülik jelenleg a feltörekvő piaci devizákat és a forint reálhozama még mindig alacsonyabb, mint a környező országokban tapasztalt. Egyáltalán nem lepne meg, ha a napokban a forint még alacsonyabb csúcsokat ütne meg.

És kik örülhetnek ennek? Az exportőrök, akik forintban fizetik a munkavállalóikat és a multicégek, hiszen a forint folyamatos értékvesztése megvalósítja náluk a fizetésemelést anélkül, hogy ez pl. euróban többe kerülne a cégeknek. Egy középvezető, aki 2000 eurót keres, az két éve 600.000 forintot, ma már 730.000 forintot kap kézhez, tehát emelkedett a bére több mint 20 százalékkal. És ezzel a munkaadónak pontosan ugyanannyiba kerül az alkalmazása. Ideális helyzet!

Nem az MNB az egyedüli, aki nem tudja jelen helyzetben, hogy melyik kezébe harapjon.  A gyengülő feltörekvő piaci devizák a kamatemelést tennék szükségessé, míg a zuhanó gazdasági teljesítmény pont az ellenkezőjét. Nem szívesen lennék most jegybankár, az biztos…

Fodor Zsolt 
befektetési specialista

Szívesen konzultálna profi jövőtervezővel, aki segíthet a személyes pénzügyi biztonságuk megteremtésében? Kérjen ingyenes és kötelezettségektől mentes egyéni konzultációt!