A nagy felpattanás, de mi lesz utána?

Olvasási idő 4 perc

A múltheti, keddi írásom óta a vezető amerikai indexek 20-22 százalékkal kerültek feljebb, az elemzők többségét meglepő hevességgel emelkedtek, főleg az eddig teljesen leírt iparágak részvényei, mint a légitársaságok, bankok, repülőgép gyártók. Nem volt ritka a 40-50 százalékos száguldás sem.

Azt gondolom, hogy ez a korrekció várható volt. A pesszimizmus csak a legutóbbi válsághoz mérhető szintre került és ahogyan a legutóbbi írásomban is kitértem rá, ilyen esetekben a leggyakrabban heves emelkedések következnek be. Senki sem akar kimaradni egy gyors korrekcióból és jelenleg a befektetők többsége vagy az esésére fogadott vagy a partvonalról, valamilyen likvid eszközben figyeli az eseményeket. Ez a tény vezethet ilyen intenzitású felpattanásokhoz. Ne felejtsük el, hogy közben az USA-ban 2200 milliárd dollár értékű mentőcsomagot fogadtak el és a világ számtalan országában hoztak hasonló piacmentő intézkedéseket. Óriási méretű állami mentőcsomagok próbálják ellensúlyozni a gazdasági visszaesést. A pénzügyi kormányzatok kissé későn ébredve, de helyes és működőképes intézkedéseket hoznak és jelenleg úgy tűnik ez elég arra, hogy elkerüljük a teljes pénzügyi és gazdasági összeomlást. Az amerikai munkanélküliségi adatra, amely még az elemzők pesszimista várakozásainál is rosszabb lett, adott reakció jó példa a piac viselkedésére. Hiába lett 3.3 millió új munkanélküli az USA-ban, a tőzsdék komoly emelkedést mutattak. Miért is? Mert a tőzsdei árfolyamok sosem a jelennek, hanem a jövőnek szólnak! Általában a következő 5-6 hónap várható eseményeit árazzák és ezen időszakon belül az piaci konszenzus, hogy a nehezén túl leszünk és a vírus terjedésének gátat lehet szabni. Azzal minden befektető egyetért, hogy a közeljövő gazdasági adatai katasztrófálisak lesznek, ezt hozta a pandémia. Itt a kérdés az, hogy a  kilábalás meddig fog tartani és mikor indul el újra a gazdasági növekedés a világgazdaságban? Ha ez az év végéig, 2021 első negyedévéig megtörténik, akkor ki lehet mondani, hogy a nehezén már túl vagyunk, legalábbis az árfolyamok esését tekintve.

És akkor ez volt a piacok alja és innen csak felfelé mehetnek az indexek? Nem gondolom. A legutóbbi válság analógiáját nézve négy, 10 százaléknál nagyobb pozitív korrekció történt, amíg véglegesen elindult a felfelé trend. Ugyanez megtörténhet most is, nagy az esélye. A kínai tapasztalatok alapján a vírus legyőzhető, megfelelő és nagyon szigorú intézkedések árán. Nagy igazság, hogy a piac legalján mindig csak egy vevő vásárol, nem valószínű, hogy mi leszünk azok. Ne erre törekedjünk, hanem egy jól diverzifikált portfólió felépítésére, több éves távlatban. És ez tesz majd bennünket elégedett és sikeres befektetővé!

Fodor Zsolt 
befektetési specialista

Szívesen konzultálna profi jövőtervezővel, aki segíthet a személyes pénzügyi biztonságuk megteremtésében? Kérjen ingyenes és kötelezettségektől mentes egyéni konzultációt!