Új gazdaság vs régi gazdaság, melyik az erősebb?

Olvasási idő 4 perc

A kérdést hamar eldönthetjük, ha megnézzük a főleg hagyományos iparvállalatok részvényeit tartalmazó Dow Jones Index és a technológiai szektor nagyágyúit felvonultató Nasdaq 100 Index ez évi teljesítményét.

Dow Jones 30 -19,97 %

Nasdaq 100 -2,11 %

Elég jelentős különbség, ugye?
Az új gazdaság részvényei tulajdonképpen stagnáltak ebben az évben, pedig minden idők legnagyobb gazdasági visszaesését hozó negyedévekben vizsgáljuk. Azon kívül, hogy ezen részvények vásárlásával nagyon kényelmesen át lehetett vészelni a koronavírus járvány legnehezebb időszakát, az is nyilvánvaló, hogy a jövő irányvonala is eldőlni látszik. Az elmúlt 4-5 évben is a FAANG részvények vezették a tőzsdei emelkedést és úgy tűnik, hogy ez így lesz az elkövetkező időszakban is.
A FAANG egyébként egy világszerte elterjedt mozaikszó, a legnagyobb technológiai részvények, azaz Facebook, Apple, Amazon, Netflix és Google kezdőbetűiből alkották. Ezek közül az Amazon pont tegnap ért új csúcsra, amikor 75.000 új munkavállaló felvételét jelentette be. Egy olyan időszakban, amikor az USA-ban 3 hét alatt 16 millió ember vesztette el az állásását. Az online értékesítés minden eddigi csúcsot megdönt és biztosak lehetünk benne, hogy ez a fajta vásárlói attitűd a válság lecsengése után is megmarad majd. Az otthon, karanténban ülők a Netflix műsorait nézik, sokan egy Apple által gyártott terméken, a Facebookon töltünk órákat naponta és mindent a Google keresőjében keresünk, még az ebédrendelésünket is. Ugye milyen racionális a befektetők döntése?

Ezzel szemben a hagyományos iparágak részvényei sokszor már a 2008-as válságban elért mélypontjaik közelében cserélnek gazdát. Az energetikai szektort a 20 dollár környékére eső olajár, a pénzügyi szektort a szűkölő kamat-marzs nyomasztja. A legnagyobb amerikai bankok a napokban tették közzé az első negyedéves jelentésüket, a legjobban szereplő 45, a legrosszabb pedig 98(!) százalékát vesztette el a tavaly, ugyanebben az időszakban elért eredményének.  Nyilván a piac bünteti ezt a teljesítményt.

És még egy adalék. A megkérdezett amerikaik majd 60 százaléka a karantén után is otthon szeretné folytatni a munkáját! Ehhez megfelelő internet, 5G, igényes hardver és online eszközök szükségesek. Az Y és Z generáció már nem híve a hagyományos bankolásnak, a hagyományos gazdaság szerepe egyre csökkenni fog, az USA nemzeti össztermékének 70 százalékát már a szolgáltatószektor állítja elő. A verseny, kimondhatjuk, eldőlt!

Fodor Zsolt 
befektetési specialista

Szívesen konzultálna profi jövőtervezővel, aki segíthet a személyes pénzügyi biztonságuk megteremtésében? Kérjen ingyenes és kötelezettségektől mentes egyéni konzultációt!