A befektetői pszichológia, az egyik legjobb indikátor

Olvasási idő 4 perc

A szakmai oldalakat gyakran olvasom, főleg mostanában, hogy itthonról végzem én is a munkámat. Az újságírók, elemzők szinte egymásra licitálnak a negatív hírekkel, a világvége jóslatokkal és a befektetők halálra rémülve olvassák ezeket a cikkeket. Nehéz az általános hangulattól távol tartanunk magunkat, ehhez nagy rutin szükségeltetik. Az elmúlt 28 évben, amióta aktívan kereskedek átéltem már hasonló időszakokat és ezek megtanítottak egy fontos dologra. Még mindig élünk, a világ halad tovább, válságok alatt és után is. A pénz mindig keresni fogja a helyét, a legjobb, legmagasabb megtérülést. És mivel a pénz- és tőkepiacok hatékonyan működnek, ezért meg is fogja találni.

Kutatások szerint az optimista/pesszimista befektetők aránya normál piaci körülmények között 2-3 szokott lenni, extrém optimista időszakokban, mint 2018 elején láttunk már 5 feletti értéket is. Ez év februárjában is 3 feletti értéket mértek, jelenleg ez az indikátor kevéssel 1 alatti. Mindez 3 hét alatt történt, vagyis nagyon rövid idő alatt váltak nagyon pesszimistává a befektetők.
Miért fontos ez? Számomra az egyik legfontosabb a befektetési döntéseim meghozatalában ez a mutató. Legutóbb, amikor hasonló borúlátás uralkodott a piacokon, 2008-2009 volt, előtte pedig 1993-1994. Mindkét alkalommal óriási, több éven át tartó szárnyalás következett be a tőzsdéken! Régi mondás, hogy a legjobb vevő a shortos, vagyis aki az árfolyamok esésére fogad és az a lemaradó befektető, aki a folyamatosan érkező negatív hírek hatására megijed a vásárlástól, aztán látva a piacok emelkedését ő is csatlakozik a trendhez, persze már magasabb árfolyamokon. Ezt a folyamatot mutatja a lenti ábra, a befektetők mindig a piac tetején a legoptimistábbak
(A pont) és az alján a legpesszimistábbak (B pont).

Mit is akartam ezzel mondani? Nem azt, hogy most már nincs további esés, hogy ez az árfolyamok alja. Csak azt szerettem volna megvilágítani, hogy a befektetők hangulata, pozícionáltsága komoly kapcsolatban van az értékeltségekkel. Nem szabad, hogy a döntéseinket a média hangulata befolyásolja, ezek komoly és több évre szóló döntések. Látni kell, hogy a jegybankok és a pénzügyi kormányzatok minden lehetséges módon szeretnék megakadályozni, hogy a válság mélyebb és elhúzódóbb legyen. Vannak a döntések mögött személyes motivációk is, mint Trump elnök esetén, akinek az újraválasztása függhet attól, hogy őszre feljebb kerülnek-e az árfolyamok? Komoly mentőcsomagokat fogadtak el több európai országban is, amelyek közvetlenül iparágakat mentenek meg, segítenek a munkájukat elvesztett embereken és a lakóhelyeik megmentésében. Ezek az erőfeszítések jó irányba mutatnak és csak idő kérdése, hogy eredményre vezessenek. És ezek az eredmények látszani fognak majd az árfolyamokon is.
Sokan mondják erre a kialakult helyzetre, hogy ez most más. Nem gondolom.
A történelem és az árfolyamok mindig ismétlik önmagukat!

Fodor Zsolt 
befektetési specialista

Szívesen konzultálna profi jövőtervezővel, aki segíthet a személyes pénzügyi biztonságuk megteremtésében? Kérjen ingyenes és kötelezettségektől mentes egyéni konzultációt!