Változások a TB és adó rendszerében 2020-ban

olvasási idő: 2 perc

Ez az év jelentős változásokat hozott és hoz még a társadalom biztosítási rendszerben. Ezek egy része már január elsején életbe lépett, egy jelentős részük pedig majd július elsejével fog. Nézzük meg a legjelentősebbeket, amelyek a leginkább érintik a munkavállalókat!

Januártól igényelhető a nagyszülői gyed, ami elég összetett feltételrendszerhez kötött, talán a legfontosabb, hogy ne legyen nyugdíjas és az előző két évből legalább 365 napot biztosítva legyen. A nagyszülői gyed mértéke nem lehet több a minimálbér kétszeresének 70 százalékánál és szolgálati időnek számít, azaz nyugdíjjárulékot vonnak belőle.

Kevesebbeket érint az örökbefogadási díj, aminek felső határa megegyezik a nagyszülői gyed-ével, és egy, a második életévét betöltött gyermek örökbefogadásával valósul meg.

A legfontosabb változások majd július 1 után következnek be. Összevonnak négy járulékot egy új, egykulcsos TB járulék formájában, amelynek mértéke 18.5 százalék lesz. Vagyis az összes terhelés nem változik, csak lényegesen egyszerűsödik a bevallás. Rossz hír viszont a megbízási jogviszonnyal és nem főállású egyéni vállalkozóként dolgozóknak, hogy az ő járulékfizetési kötelezettségük 1.5 százalékponttal nő, a törvény július 1-én esedékes bevezetése után.

Fontos változás a minimum járulékalap bevezetése, amely alapján a TB járulékot a minimálbér 30 százaléka után meg kell fizetni, akkor is, ha a munkavállaló tényleges jövedelme ennél kisebb. Érvénybe lépnek viszont jelentős könnyítést tartalmazó rendelkezések is, a saját jogú nyugdíjasok általános járulékmentességet kapnak, nő a gyermekek után igénybe vehető családi adókedvezmény maximális értéke, bizonyos speciális esetekben pedig csökken majd a járulék kulcsa. Csökken a KIVA kulcsa, megszűnik az EVA, a négy vagy több gyermeket nevelő anyák pedig személyi jövedelemadó mentességet élveznek majd.

És egy fontos lépés a gazdaság kifehérítése érdekében. Július 1-től már minden , belföldi adóalanyok közötti számláról adatot kell szolgáltatni a NAV felé, még az áfamentes és fordított adóval kiállított számlákról is.

Nem gondolom, hogy ezt a rengeteg változtatást minden vállalkozó, adózó észben tudja tartani. Javaslom, hogy keressük fel könyvelőnket, adótanácsadónkat , a cégünknél ezzel foglalkozó munkatársat és érdeklődjünk arról , mi az ,  ami minket érint. Legyünk naprakészek és tájékozottak, mert a kedvező változások komoly megtakarítást is hozhatnak a családi költségvetésben!

Fodor Zsolt
befektetési specialista

( forrás: adozona.hu, adotorvenyek.hu )

Szívesen konzultálna profi jövőtervezővel, aki segíthet a személyes pénzügyi biztonságuk megteremtésében? Kérjen ingyenes és kötelezettségektől mentes egyéni konzultációt!