Hogyan spóroljunk nyaralás közben

 

Nagy sikere volt korábbi „spórolós” cikkünk nyaralás tervező jó tanácsainak, ezért most arra szeretnénk rávilágítani, milyen rizikófaktorokra kell összpontosítanunk, ha már belevetettük magunkat a kikapcsolódás várva várt napjaiba!

 

A nyaralás előkészítése egy olyan folyamat, melynek lépései sokban hasonlítanak a főzéshez. Elsőként az a legfontosabb, hogy bevásároljuk a megfelelő hozzávalókat. Ennek érdekében szükségünk lesz egy bevásárló listára. Ezek az „alapanyagok” az utazási célunktól függően változhatnak. Amennyiben napos helyre készülünk, feltétlenül kerüljön a listára naptej és fejfedő, mert ezek használata az első pillanattól kezdve kötelező – különösen akkor, ha kisgyermekek is utaznak velünk. Időjárástól és évszaktól függően gondoskodjunk a megfelelő ruházatról is. 

A megfelelő előkészület azért is nagyon fontos, mivel a megelőzés mindig olcsóbb, mint a már kialakult probléma megoldása.
Ennek ellenére fontos felkészülni arra az eshetőségre is, hogy esetleg beüt a baj. Éppen ezért egy külön tárolóba készítsünk össze egészségügyi holmikat, hogy ezek szükség esetén egy helyen, minden, könnyedén hozzáférhető legyen. A doboz a következőket mindenképpen tartalmazza: elektromos lázmérő, sebtapasz, kötszer, fertőtlenítőszer, hámosító krém, olló, fejfájás és lázcsillapító, hasfájás és hányinger elleni tabletta, de a legjobb, ha rendelkezünk egészségbiztosítással, így váratlan helyzetekben is a legjobb ellátásban részesülhetünk!

 

Ha ezzel megvagyunk, következhet a hozzávalók előkészítése – a bepakolás. Biztosan mindenki számára ismerős az a jelenet, mikor a bőrönd összezárása két emberes feladat: az egyik fél rajta ül, míg a másik próbálja összezipzárazni a táskát. Erre a problémára tökéletes megoldást kínál, az a trükk, hogy előveszünk egy naptárat és előre megtervezzük a nyaralásunk időrendjét. Így elkerülhető, hogy esetenként túlkalkuláljuk magunkat. Minden programhoz rendeljük hozzá a viselni kívánt ruházatot, így még a ruhásszekrény előtt töltött fejtörés is elkerülhető. Ha még így is problémánk akad a bőröndbe pakolással a következő videó olyan trükköket és praktikákat tartalmaz, ami varázsütésre szabad helyet teremt a csomagunk belsejében:

 

Miután sikeresen felkészültünk következhet a főzés – tehát maga a nyaralás. Mint a konyhában itt is fontos a lépések megfelelő sorrendje. Ennek érdekében hagyatkozzunk a már meglévő naptárunkra, ha szükséges egészítsük ki azt. Így nagyjából láthatjuk, hogy mikor milyen elfoglaltságaink lesznek órára pontosan, így nem fognak ütközni egymással a programjaink. Útvonalunkat próbáljuk úgy rendezni, hogy az egymáshoz közeli helyszíneket egymást követő időpontra tervezzük, így elkerülhető a felesleges ingázás, melynek hála az ingázás idejét és útiköltségét is megspóroljuk. A naptárnak köszönhetően a költségeink is előre kiszámíthatóak lesznek, így a nadrágszíj meghúzása nélkül gazdálkodhatunk a költőpénzünkkel.

Fontos tipp: A turizmus napjainkra egy komplett üzletággá nőtte ki magát. Rengeteg cég utazik arra, hogy a lokális ismerettel nem rendelkező külföldieket magas profittartalmú szolgáltatásokkal várják. Ne dőljünk be ennek! Ahelyett, hogy az árral úsznánk, próbáljunk meg igazi autentikus programokat kitalálni és figyeljük meg alaposan, mit csinálnak a helyiek. Általános tény az, hogy a nyaralóhelyeken az a legjobb étterem, ahová a helyiek bejárnak. Valószínűleg ezek a helyek még olcsóbbak is!

Emellett fontos elkerülni az üdülőterület butikjaiban történő vásárlást, mivel ezeknek az import áruknak a minősége többnyire silány, emellett magas az áruk és minden egyes vásárolgatással töltött perccel a napozásra fordítható értékes időnk csökken. Abban az esetben, ha mégis kifelejtettünk valamit és mondjuk hiányzik egy matrac vagy egy strandröpi, próbálunk meg először felütni az adott város webáruházait. Az EU-s tagországokban a legtöbb ilyen cég 24 órás kiszállítással és a parti árusokhoz képest töredék árral dolgozik. Így már másnap használatba is vehetjük a nyaralónk ajtajába ingyenesen kiszállított portékáinkat, felesleges keresgélés és időhúzás nélkül.

Amennyiben ezeket szabályokat betartjuk, akkor nem csak jelentős mennyiségű pénzt spórolunk, hanem ami még fontosabb, rengeteg időt is nyerünk, melyeket együttesen kihasználva még több felbecsülhetetlen élményben lehet részünk vakációnk során.

Szívesen konzultálna profi jövőtervezővel, aki segíthet a személyes pénzügyi biztonságuk megteremtésében? Kérjen ingyenes és kötelezettségektől mentes egyéni konzultációt!