Egy régi-új világ jön a tőzsdéken?

Olvasási idő 4 perc

Az elmúlt héten új csúcsra jutottak a vezető amerikai indexek. A bíztató vakcina-hírek hatása egészen elképesztő módon fűtötte a piacokat az elmúlt napokban. Az elemzők a világgazdaság jövője számára is fontos események hatására máris egy új világot festettek le, amelyben a technológiai, azaz növekedési részvényekkel szemben az érték alapú, hagyományos iparágak papírjait kezdték felülsúlyozni. Miért tették mindezt?

Az elmúlt évtizedekben csak egy alkalommal, 1999-ben volt ilyen árazási olló a növekedési és az érték alapú befektetések értékeltsége között. Mint sokan tudják, ezt a technológiai lufi kipukkanása követte. Az azt követő években az hagyományos iparágak reprezentánsainak reneszánsza következett be, a banki, vegyipari, olajipari és az idegenforgalom-vendéglátás területén működő cégekből alkotott portfólió hozama meghaladta a technológiai részvényekkel elérhető nyereséget. Így ment ez az elmúlt évekig, amikor is a befektetők a növekedést kezdték árazni, akár a nyereségesség oltárán is. A legjobb példa a Tesla, amely még egyetlen negyedévben sem volt üzemi szinten nyereséges, mégis a piaci értéke meghaladja az összes hagyományos autógyártó értékét, pedig azok dollármilliárdokat termelnek évente. Ez egyfajta hit, amikor is a valós árazás nem fontos, a jövőben, sokszor az egészen távoli jövőben bíznak a befektetők.

A Covid-vírus okozta megváltozott munkahelyi szokások az egekbe repítették a különböző videómegosztó, tartalomszolgáltató és online meeting lehetőségeket nyújtó cégek árfolyamát. Ez még érthető is lenne, de mi lesz, ha egy vagy több hatásos vakcina is a piacra kerül és tavasz végére, nyár elejére a lakosság már védettséget élvez? Ha visszatérnek a régi szokások, a munkahelyek újra megtelnek élettel, újra utazunk, repülünk, hotelekben alszunk? A korlátozások feloldása után, az emberi természetet ismerve, aki megteheti utazni, költeni fog. No de mi lesz akkor ezekkel a cégekkel, akik a lezárásokból profitáltak ebben az évben?

Ez az elkövetkező pár hónap nagy kérdése. Milyen befektetéseket válasszak, a hagyományos, még mindig historikusan nagyon alacsony árazású iparágakat vagy a trendi technológiai részvényeket, amelyek nagyon feszített árfolyamokon cserélnek gazdát? Azt javaslom, higgyünk a vakcinákban és az emberi elme nagyságában és a közeljövőben keressük az idegenforgalomból profitáló cégeket, a bankokat és a társadalmi felelősségvállalással rendelkező, úgynevezett ESG alapokat, befektetéseket. Nem fogunk csalódni!

Fodor Zsolt 
befektetési specialista

Szívesen konzultálna profi jövőtervezővel, aki segíthet a személyes pénzügyi biztonságuk megteremtésében? Kérjen ingyenes és kötelezettségektől mentes egyéni konzultációt!