HOSSZABB BETEGSÉG = ANYAGI ÖSSZEOMLÁS? SEGÍTÜNK, HOGY NE ÍGY LEGYEN!

Betegszabadság vagy táppénz? Mikor jár és melyik? Mennyivel lesz kevesebb a fizetésed hónap végén, ha beteg leszel?
Mit tudsz tenni annak érdekében, hogy egy hosszabb betegség ne tegyen tönkre anyagilag?

 Kezdjük a betegszabadsággal…

A munkavállalónak, saját betegsége esetén teljes évre 15 munkanap betegszabadság jár. Fontos, hogy ha betegszabadságról beszélünk, akkor nem naptári, hanem munkanapról van szó. Betegszabadság esetén a távolléti díjad 70%-ára vagy jogosult és ez független például attól, hogy mennyit dolgoztál a korábbi években.

Nem úgy, mint a táppénz esetén…

Táppénzt kaphatsz már rögtön az első keresőképtelen napodtól, de a legtöbb esetben 8-as kódos keresőképtelen igazolásról van szó (azaz például megfáztál, influenzás lettél és emiatt maradsz otthon) – ilyenkor betegszabadsággal kezdesz (persze ha nem merítetted már ki korábban a betegszabadságot). Ha az “elfogyott”, akkor jön a táppénz.

Nagyon gyakori, hogy gyermek ápolása miatt kell otthon maradnia a szülőnek. Fontos tudni, hogy ilyenkor rögtön táppénz jár (ez az 5-ös kód a keresőkétepelen igazoláson), ráadásul az ilyenkor igénybe vehető napok száma is korlátozott, többek között a gyermek életkorához van kötve:

– 1-3 éves gyermek után 84 naptári nap
– 3-6 éves gyermek után 42 naptári nap, (egyedülálló szülőnek 84 naptári nap)
– 6-12 éves gyermek esetén 14 naptári nap, (egyedülálló szülőnek 28 naptári nap)
gyermekápolási táppénz folyósítható gyermekenként és szülőnként.

A táppénz összegét több dolog befolyásolja, mértéke 50 vagy 60%. Ha például nincs 2 év (730 nap) folyamatos biztosítási időd, akkor mértéke mindössze 50%.

Ez nem azt jelenti, hogy az alapbéred 50 (vagy 60) %-át kapod meg erre az időszakra. Elsődlegesen az a jövedelem a meghatározó, ami után társadalombiztosítási járulék megfizetésére voltál kötelezett.

Mennyi bevételkieséssel számolhatsz?

Ez egy elég összetett terület, így nézzük meg egy konkrét, 2020-as példán keresztül, hogy mekkora kiesést okozhat a havi bevételedben egy hosszabb táppénzes időszak:

 

Ahogy az a fenti példából is látszik, a táppénznek van maximuma is! A táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének harmincad részét. Ez 2021-ben 11.160 Ft.

Betegen dolgozni… Van más lehetőség?

Sajnos hazánkban nagyon sokan betegen jártak dolgozni, hogy elkerüljék a jövedelemkiesést. A koronavírus járvány miatt viszont ezt már a munkáltatók sem nézik jó szemmel – szerencsére.

Hiszen, ha betegen dolgozol, azzal rengeteget árthatsz magadnak és ennek akár hosszú távú egészségügyi következményei lehetnek, amitől aztán újra, de akkor már akár jóval több időre táppénzre kerülhetsz – ördögi kör…

Ezt a statisztikák is alátámasztják, ezek alapján minden második táppénzeset 21-365 nap hosszú, vagyis bőven a betegszabadság keretén túl esik.

Mit tehetsz azért, hogy a betegséged idején is megfelelő összeghez juss?

Létfontosságú lenne, hogy akkor is megfelelő összeghez juss, ha megbetegszel. Azért is, mert ilyenkor rengeteg többletköltséggel kell számolnod: a bevételkiesés mellett kell gyógyszert venni, kezelésre utazni, esetleg fizetni is a kezelésért (azért, mert nem elérhető vagy mert túl sokat kellene várni), ráadásul akár családtag jövedelme is kieshet, ha a beteg ápolásra szorul.

Szerencsére van megoldás, egy kis tudatossággal fel tudsz készülni egy ilyen helyzetre!

A MetLife többféle biztosítási szolgáltatást kínál betegség, baleset miatti jövedelemkiesés vagy munkaképtelenség esetére.

Ilyen például az 50 féle kritikus betegségre szóló biztosítás, a rokkantsági szolgáltatás, a műtéti és kórházi napi térítések vagy akár a csonttörés esetére szóló kifizetés. Ezek kombinációja is lehetséges egy szabadon összeválogatható, teljesen személyre szabható csomagban.

Ezekben akár 50 milliós kifizetés is választható a kritikus betegségek első diagnózisa után, amely akár külföldi magán gyógykezelésre is elegendő fedezetet ad! A műtéti térítések és a csonttörésre fizetendő szolgáltatás akár 1 millió Ft is lehet, a kórházi napi térítés maximuma napi 40 ezer Ft, intenzív osztályon pedig napi 70 ezer Ft.

Mennyibe kerül egy ilyen védelmi program?

A betegséggel összefüggő szolgáltatások kor függvényében drágulnak – huszonéveseknél havi néhány száz forinttól indulnak. A baleseti kifizetések kortól függetlenül egységes árazásúak, havi néhány száztól néhány ezer forinting terjedően.

Emellett kifejezetten a táppénzt kiegészítő, tartós keresőképtelenségre szóló biztosításainkból is lehet választani. Ezek esetén ügyfelünk havi jövedelméhez igazítható a biztosítási összeg, amit a táppénzben töltött 22. naptól kezdődően folyósítunk, akár még további 365 napig, tehát akár egy teljes évig!

Nézzük meg néhány példán keresztül, mit jelent ez!

Egy 31 éves ügyfelünknek havi bruttó 367.800 Ft-os bér mellett a maximálisan adható napi 1.900 Ft-os táppénzkiegészítés, akár egy teljes éven keresztül havi(!) 1.585 Ft-ba kerül.

Havi bruttó 1.200.000 Ft-os bérnél a napi 17.100 Ft-os kiegészítés, akár egy teljes évre, havi(!) 14.268 Ft-ba kerül.

Azaz, ameddig nem történik meg a baj, ezek az összegek könnyedén kigazdálkodhatók, baj esetén viszont döntő fontosságúak a megélhetés szempontjából.

Ha gyermeked ápolása miatt leszel keresőképtelen, akkor napi 1.000 Ft-tól akár napi 30.000 Ft-os kiegészítéssel is számolhatsz. A fenti összegekre számolva ez gyermekenként havi 229 Ft-ba, illetve 2.065 Ft-ba kerül.

Ezen kívül a gyermekek számára nálunk elérhető egy Magyarországon egyedülálló biztosítási csomag, a Junior Care, amely 22 féle gyermekbetegségre, kórházi, műtéti térítésekre fizet – iskolai szünidőkben duplán! Ezen kívül olyan különleges asszisztencia elemeket is tartalmaz, mint a nap 24 órájában élő szakorvosi segélyvonal, a vizitek soron kívüli megszervezése, nemzetközi második orvosi vélemény, vagy a magántanár biztosítása hosszabb kiesés esetére. Mindez havi 2.770 Ft-tól!

 

Szívesen konzultálna profi jövőtervezővel, aki segíthet a személyes pénzügyi biztonságuk megteremtésében? Kérjen ingyenes és kötelezettségektől mentes egyéni konzultációt!