Hogyan hozhat gyermekünk tudatos pénzügyi döntéseket?

Felelős pénzügyi döntéseket hozni egy család életében egyáltalán nem olyan könnyű dolog. Tudnunk kell pontosan megfogalmazni a célunkat, azt, hogy mit szeretnénk elérni vele és a megvalósulásához milyen részlépéseket szükséges megtennünk. A rohanó hétköznapokban kevésbé vagyunk tudatosak pénzügyeink terén, 1-1 gyors bevásárolás, új edzőcipő a tornaórára vagy egy villámtankolás az autópálya melletti benzinkúton és máris akár 5-10.000 forint többletköltésbe is belefuthatunk.  De mi a helyzet a gyermekeinkkel? Hogyan tanítsuk meg nekik már egészen kiskortól a pénz értékét és a helyes költési magatartást? Erre az egyik legjobb módszer a rendszeres, kisebb összegű zsebpénz, amiből havonta ők is gazdálkodni tudnak, érzékelve annak súlyát és értékét.

Milyen időskorban és mennyi az ideális zsebpénz összege?

A magyar szülők körében végzett kutatásból kiderült, hogy 7-10 éves kor között kezdenek el a szülők zsebpénzt adni gyermekük részére, és 11 éven felül a gyerekek több mint 80 százaléka rendelkezik már valamilyen összegű zsebpénzzel. Ez az összeg jellemzően 7-14 éves korosztály számára 500-1.000 forint közötti összeg havonta, míg 15 év felett 2-5.000 forint. Ezekből az összegekből fedezhetik az alapvető igényeiket, ami általában az iskolai büfében való vásárlást jelenti. Számos családban szokás, hogy kiemelkedő eredményekért –legyen az egy iskolai vagy sportteljesítmény– jutalmazásul további zsebpénz adnak gyermekük részére. Azonban arra fontos ügyelni, hogy ne adjunk az átlagosnál sokkal nagyobb összeget, akkor sem, ha ezt anyagi lehetőségeink engedik, mert ezáltal elértéktelenedhetik a zsebpénz értéke és arra ösztönözheti a gyerekeket, hogy felvágjanak a társaik előtt azzal a pénzzel, amit valójában nem ők kerestek meg. Sokkal fontosabb ennél, hogy tanítsuk meg gyerekeinket, hogy okos pénzügyi döntéseket hozzanak a mindennapokban is, azaz hogyan tudnak legjobban kijönni a havi zsebpénzükből, hol és mennyivel olcsóbb megvásárolni az uzsonnához szükséges innivalót vagy egy vágyott játékot, ha azt a szezonális kiárusítás alkalmával vesszük meg.

Végül, de nem utolsó sorban, ne feledjünk, gyerekeink számára mi vagyunk az elsődleges példaképek, ami kihat a pénzügyeinkre is!

Szívesen konzultálna profi jövőtervezővel, aki segíthet a személyes pénzügyi biztonságuk megteremtésében? Kérjen ingyenes és kötelezettségektől mentes egyéni konzultációt!

Ismerje meg közösségi tevékenységeinket!

Társadalmilag felelősen működő csapatként szervezeti kultúránk része, hogy folyamatosan visszaadjunk a környezetünknek. Kiemelt feladatunknak tartjuk a hátrányosabb térségben élő gyermekek pénzügyi kultúrájának fejlesztését, hiszen az ő lehetőségeik sokkal korlátozottabbak.  A LifeChanger Gyermekek Pénzügyi Kultúráját fejlesztő program nagyköveteiként 2016-óta folyamatosan részt veszünk a MetLife Biztosító és a United Way Alapítvány együttműködésével megvalósuló programsorozatán.

A program az élménypedagógia eszközeivel támogatja 8-11 éves általános iskolás gyerekek pénzügyi kultúrájának és pénzgazdálkodási készségeinek fejlesztését, valamint hozzájárul olyan készségek és képességek fejlődéséhez is, amelyek támogatják majd őket tehetségük kibontakoztatásában, álmaik megvalósításában.

Tekintse meg az oktatásokról készült videót!